topbella

7 Haziran 2014 Cumartesi

Sendromlar

Bu gün sizinle bir konu paylaşmak istiyorum.konu sendromlar.Önce sendrom ne demek onu anlayalım.Sendrom birbirleriyle ilişkisiz gibi görünen, ancak bir araya geldiklerinde tek bir olgu olarak kendilerini gösteren bulgular bütünüdür. Bu, kalıtsal olabilir ya da edinsel nedenlerle de oluşabilir.Siz de son zamanlarda etrafınızda bu kelimeyi  çok sık duyuyorsunuz.çünki her geçen gün etrafta sendromlu çocukların sayı fazlalaşmakta.20-30sene öncesine kadar bu sendromlar çok nadirdi.Teknoloji ilerledikce,dünyamız kirlendikce bunların sayısı da arttı.benim 18 aylık oglum da bu sendromlardan birin e sahip.Sendrom çok nadir rastlanan bir sendrom.Tıpta cri-du chat,5p delesyon sendromu,halk arasında kedi miyavlaması sendromu olarak tanınır.bu sendromla ilgili biligiyi bu gün sizinle paylaşcam. Kedi çığlığı sendromu veya tıptaki isimleriyle Cri du Cat sendromu ya da Cri-du-Chat sendromu 5.kromozomun kısa kolunda gen kaybıyla ilişkili nadir bulunan bir genetik düzensizliktir. Bu tip kromozom mutasyonlarında DNA'daki bazın ya da bazların yok olmasına delesyon adı verilir. Delesyondaki büyüklük bebeklerdeki fiziksel, psikomotor ve zihinsel gelişimlerini etkiler. Sendrom adını yenidoğanın karakteristik ağlamasından alır. Bebeğin ağlayışı yutak ve sinir sistemindaki sorunlarla ilişkili olarak yavru kedi miyavlaması gibidir. Bu ağlayış sendromu tanımlar. Bu bebeklerin 1/3'ü 2 yaşından önce bu ağlayışlarını kaybederler. Cri du chat sendromunun diğer belirtileri ise şöyledir:
  • yutma ve emmedeki zorluklar yüzünden beslenme problemleri,
  • düşük doğum ağırlığı ve zayıf büyüme,
  • bazı kavrama, heceleme ve motor gerilikler,
hiperaktivite, saldırganlık, huysuzluk nöbetleri ve tekrarlamalı hareketler gibi davranışsal problemler,
  • zamanla değişebilen alışılmamış yüz çehresi,
  • aşırı salya,
  • kabızlık,
  • gözler arası mesafenin geniş olması,
  • ense yapısının küçük olması,
  • yüksek ve dar damak yapısı,
  • parmaklar arasında kısmi perde,simian çizgisi
·         Ek olarak, genel bulgular düşük doğum ağırlığı, hipotoni, mikrosefali, gelişme geriliği, dolgun yanaklı yuvarlak bir yüz, hipertelorizm, epikardiyum katları, düşük-eğilimli palpebral çatlaklar, strabismus, düz burun köprüsü, aşağı dönük ağız, mikrognathia, düşük kulaklar, kısa parmaklar, tekli avuç çizgisi ve kalple ilgili eksiklikler (örn; ventrikular septal eksiklik (VSD), atrial septal eksiklik (ASD), PDA). Daha az sıklıkla görülen bulgular ise şöyledir: yarık dudak ve damak, timik displazi, hazım anomalisi, megakolon, kasık fıtığı, kalça çıkığı, kriptorsizm, hipospadias, az bulunan böbrek anomalileri (örn: at nalı böbrek, renal ektopi, hidronefroz), beşinci parmakta klinodaktili, talipes equinovarus, pes planus, ikinci ve üçüncü parmaklarda sindaktili, oligosindaktili ve aşırı-esneyebilen ek yerleri.
·         İleri çocukluk çağları ve ergenlikte zeka geriliği, mikrosefali, yüz simasının kabalaşması, çıkıntılar, derine yerleşik gözler, düşük burun kemeri, üst dişlerin sorunlu kapanışı ve belkemiğinde normal dışı yan kıvrım gibi bulgular da görülebilir.
·         Hasta dişi bireyler ergenliğe ulaştıklarında mensturasyonla birlikte ikincil eşey özellikleri geliştirirler. Genital bölge genellikle çift-uzantılı rahim şeklindeki bir rapor haricinde normaldir. Erkeklerde testisler genellike küçüktür fakat spermatogenezin normal olduğu düşünümektedir. Cri du chat'den etkilenmiş insanlar doğurgandır ve üreyebilirler.

6 yorum:

UmmuMaryam dedi ki...

Allah her kesin yardımcısı olsun,âmin :(

Ozge Yıldız dedi ki...

Merhaba, benim oğlum için de cri du chat sendromu teşhisi konuldu geçen hafta. Nette araştırma yaparken sizi buldum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Doctor dedi ki...

merhaba.geçmiş olsun.oglunuz kaç aylık şimdi?benim oglum 30 ekimde 2 yaşını doldurcak.zor bir sürectn geçtik.şimdi daha iyiyiz.özel egitime başladık.fizik tedavi alıyoruz.çocuklarımız özel oldukları için özel ilgiye ihtiyac duyuyorlar.hiç ilgisiz bırakmamak ve sürekli uyaran vermek lazım bu çocuklara.kilo aldırmak çok zor.benim oglumun boyu uzun kilosu düşük.düzensiz besleniyor.kabızlık sorunlarımız var.boynumuzu 7ayında tutmaya başladık.hala yürüyemiyoruz.vücut dengemiz yok.destekli oturuyoruz destekli ayakta duruyoruz.yeni emeklemeye başladık.dizinden destek alarak kendini ileri çekiyor.tam emekleme degil daha.umutsuz olmayın.her sorunuzu yönlendire bilirsiniz cevaplarım.kolay gelsin

Ozge Yıldız dedi ki...

Merhaba, benim oğlum 3,5 aylık. Dediğiniz gibi kilo alamıyor. .boy uzaması normal. Türkiye nin herhangi bir dayanışma grubu yok nette ama abd ve ingiltere için var. Onları takip ediyorum ama doktor konusunda ne yapmam gerektiğine tam olarak karar veremedim. Daha doğrusu nereden başlamak gerekiyor kafam karisti. Size mail adresimi versem varsa facebook hesabınızdan beni ekler misiniz? ozgebilir@gmail.com
Görüşmek üzere.

Doctor dedi ki...

merhaba.doktor konusu derken zaten doktorların yapabilecegi bir şey yok.türkiyede genetik uzmanları bile bu sendromu bilmiyorlar.ben kendim doktor olmasam çocugumun sendromlu olmasını çok daha gec ögrenirdim.öncelikle nöroloji uzmanı doktorunuz olsun.sürekli takip etsin.nöroloji uzmanı beyin MR çekdirmenizi istyck.beyin M çocugunuzun ne kadar etkilendgi hakkında bir fikir verebilir.EEG izlenir nöbetlere yatkın olup lmadıgı ögrenilir.nöroloji uzmanı fizik tedavi tavsiye etcek.hemen başlarsınız.gec kalmayın.sizi skype ve gmaildn eklerim skype kullanıyorsunuzsa.facebook kullanmıyorum.siz hangi ildesiniz?kolay gelsin.

Ozge Yıldız dedi ki...

Gmail den bana bir mail atabilirseniz oradan konuşsak olur mu?
Hoşçakalin.

Yorum Gönder