topbella

4 Aralık 2014 Perşembe

Bronşiolit


  Havaların soguması ile birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış görülmektedir.Solunum yolu enfeksiyonları arasında çocuklarda daha sık bronşiolit vakaları rastlanmaktadır.Nedir bronşiyolit?
  Bronşiolit akcigerde küçük hava yollarının iltihabi hastalıgıdır.Bronşiolite sebep olan mikroorganizmalar genelde virüslerdir.Bronşiolit de soguk algınlıgı gibi hafif öksürük,burun akıntısı,hafif ateşle başlar.Önce hafif başlayan öksürük giderek şiddetlenir ve hırıltılı solunum ortaya çıkar.Bazı hastalarda daha da agırlaşa bilir ve nefes darlıgı,kalp hızının artması,burun kanatlarının solunuma eşlik etmesi,nefes alıp verirken kaburga aralıklaında çökme ortaya çıkabilir.Soluk alıp vermede sıkıntı oldugu için bebekte huzursuzluk ortaya çıkar ve dolayısıyla beslenme engellenir.
  Bronşiolitin etkeni genelde virüsler oldugu için antibiyotik kullanılmamalıdır.Sadece destekleyici tedavi uygulanmalıdır.Aynı zamanda nemli oksijen tedavisi ve solunum sıkıntısını gidermek için bronş genişletici ilaçlar,sekresyon(balgam) varsa balgamı yumuşatıp atılımını kolaylaştıran ilaçlar ve sıvı kaybını önlemek için sıvı tedavisi uygulanmalıdır.
  Bronşiolite ek olarak orta kulak iltihabı ve ya başka bir enfeksiyon varsa antibiyotik kullanımı önerilir...
  Saglıkla kalın...

1 yorum:

UmmMaryam dedi ki...

merhaba,
yine güzel bir post olmuş. küçük bebeklerde göğüste hırıltı geçiyormu? Dinledikten(akçiğer) sonra önemli bir şey yoksa hırıltı geçermi inşaaAllah?

Yorum Gönder