topbella

19 Aralık 2014 Cuma

Çocuklarda idrar kaçırma


  Çocuklarda idrar kaçırma sorunu en sık rastlanan ve mutlaka araştırılması gereken sorunlardan biridir.
 İdrar kontrolü sinir sisteminin gelişmesile paralel ilerliyor.Bebeklik döneminde idrar yapma tamamen refleksle oluyor.İdrar kontrolü ilk 5 yıl içerisinde tamamlanıyor.5 yaşından sonrakı idrar kaçırma artık normal olarak görülmüyor.İdrar kaçırmanın 2 tipi vardır:
 1-Dogumdan itibaren hiç kuru kalmamışsa birincil(primer)tip
 2-En az 6 ay kuru kaldıktan sonra idrar kaçırmaya başlamışsa ikincil(sekonder)tip idrar kaçırmadan söz ediliyor.
 İdrar kaçırma,yani tıp dili ile enürezisin 4 çeşidi vardır:
 1-Noktürnal(yalnızca gece idrar kaçırmak)
 2-Diürnal(yalnızca gündüz idrar kaçırmak)
 3-Cronik(hem gece,hem de gündüz idrar kaçırmak)
 4-Ara sıra idrar kaçırmak(bu tür çocuklar genellikle bazı nedenlere baglı idrar kaçırıyorlar.Örnegin bazı hastalıklara baglı,yeni bir kardeş dogdugunda ve s.)
  Enürezis nedenleri nelerdir?
 1-Çocuklarda genetik ola bilir.İdrar kaçırma öyküsü olan çocukların anne ve babalarında da genelde böyle bir öykü vardır.Anne ve babadan birisinde idrar kaçırma öyküsü varsa çocukta %45,her ikisinde varsa %77 oranında çocuk da bu sorunu yaşayacaktır.
 2-Bu çocukların gece uykuda mesane dolulugunu hissetmesi yetersiz,mesane kapas,itesi küçük,uyku derinlikleri fazladır.
 3-Bu çocukların 1/2sinde şeker hastalıgı,böbrek hastalıkları,mesane hastalıkları,bagırsak hastalıkları gibi sorunlar saptanmaktadır.
 4-Psikolojik sorunlar oldukca karmaşıktır.Duyulan kaygı,anneye ve ya babaya karşı duyulan öfkenin dışa vuruşu,bir savunma mekanizması sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
  Bazen kardeşi dogumu ile birlikte herkesin bebege olan ilgisinden dolayı bebek olma istegi,kardeşe duyulan saldırgan duyguların ifadesi,bazen aşırı temiz ve titiz anneye karşıpasif agresif bir tepki niteligi taşıyabilmektedir.Ailedeki ölümler,ayrılıklar,geçimsizliklerin yaratcagı anksiyete,ailenin aşırı koruyucu ve hoşgörülü tutumu çocukta bebek kalma egilimi enürezis belirtisi ile kendini göstere bilir. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan aile içinde yeterli duygusal etkileşimden yoksun,uyumsuz,içine kapanık çocuklar daha çok rastlanıyor.
  Teşhis ve tedavi nasıl olmalı?
 -İdrar kaçıran çocuklarda ilk olarak idrar tetkiki yapılması gerekiyor.
 -Ultrasonografile böbreklerin ve idrar yollarının degerlendirilmesi gerekiyor.İdrar kaçırmasına sebep olabilecek hastalık varsa önce bu hastalıgın tedavi edilmesi gerekiyor.
  Geceleri idrar kaçıran çocuklarda her hangi altta yatan neden bulunmazsa enürezis tedavisine başlanır.Enürezis tedavisinin bir kaç basamakta yapılması gerekiyor.
 İlk önce aileye danışmanlık vermek gerekiyor.Çünki bu tedavide ailenin tutumu çok önemlidir.Aile çocugu cezalandırmamalı,bundan utanç duymamalıdır.Bu durumda hem ceza,hem de sevecenlikle ödüllendirmek iyi bir yol degildir.Aileye sunulan diger önerilerin başında sıvı kısıtlaması var.Bu çocukların akşam yemeginden sonra sıvı tüketmemesi gerekiyor.İkinci öneri geceleri en az bir kez uyandırılmalarıdır.Bu önerilere en az bir ay uyulması ve idrar kaçırma takvimi çizilmesi öneriliyor.Takvim 1 ay için yapılıyor.Takvim 4 haftayı ve haftanın günlerini gösteriyor.Çocuk idrar kaçırdıgı zaman bulut işareti,kuru kaldıgı zaman güneş ve ya gülen yüz işareti çizilerek teşvik ediliyor.Dogal olarak çocuk hep güneş çizmek için ugraşacaktır.
  Sıvı kısıtlaması ve gece uyandırma ile azalmayan idrar kaçırmalarda "alarm pedi"kullanılıyor.Gece yatmadan önce çocugun iç camaşırına bir algılayıcı yerleştiriliyor.Çocugun baş ucunda duran alarma baglı olan bu ped ıslandıgı zaman çalmaya başlıyor.Çocugun her altını ıslatmasında çalan zil çocukta şartlı refleks oluşmasına neden oluyor.Sonrakı günlerde çocuk kendisi uyanabiliyor.
  Bu yöntemler de sonuç vermezse,ilaç tedavisi başlamak gerekiyor.Genelde idrar kaçırma yaşla giderek azalıyor ve %99 oranında kayboluyor...
  Sevgiyle ve saglıkla kalın... Umarım yararlı olmuştur...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

8 yaşındaki kızımda aynı sorunu yaşadım. Sorunun psikolojik olduğu yapılan tetkikler sonucu ortaya çıktı. 1 yıllık psikolog terapisi ile sonuç aldık. Kızındaki sorun annesini kaybetme düşünce olması idi. Zor bir süreç aileler sabırla terapiyi uygulaması sonucu atlatıyor

Yorum Gönder