topbella

12 Aralık 2014 Cuma

Güclü hafıza için...


  Hafıza bilgiyi depolama,saklama ve sonrasında geri çagırma yetenegi olarak tanımlanıyor.Hafıza aşamalarını şöyle sıralaya biliriz:
 1-Kodlama ve kaydetme,yani alınan bilginin işlenmesi ve birleştirilmesi
 2-Depolama,yani alınan bilginin kaydının oluşturulması
 3-Geri çagrılma ve hatırlama,yani aktivite ve ya herhangi bir ipucunun bilgiyi depodan geri çagırması ve hatırlatması
  Yaşam boyu ögrendigimiz her şey beynimizdeki nöronlar arasındakı elektriksel ve kimyasal harflerle yazılıdır.İnsan beyni kütüphaneden faklı olmayan bir dosyalama sistemi gibi çalışıyor.Bütün bilgiler ayrı ayrı dosyalar şeklinde depolanmış,sık kullandıklarımız daha önde,ara sıra kullandıklarımız daha geride ...Bazı dosyaları tamaamlanmış kabul ederek kapatırsak oraya artık veri yükleyemeyiz.Bu genelde degişimi sevmeyen insanlar için geçerlidir,hep aynı kalır,mevcutla yetinirler.
  Aslında insanı insan yapan hafızasındakı bilgilerdir...Peki bizim için çok degerli olan bu hafızamızı korumak için neler yapmalıyız?
  Uzmanlara göre,beyin fonksyonlarının zayıflamasının beyin hücrelerinin miktarının azalması ile bir ilgisi yoktur.Hafıza için önemli olan hücreler arasındakı baglantıların iyi çalışmasıdır.Beyin fonksyonlarının zayıflamasını önlemek için beyni sürekli çalıştırmak gereklidir.Bu da hücreler arasındakı iletişimi sürekli canlı tutmaya yardımçı olacaktır.Monoton bir yaşantı beynin birinci düşmanıdır.Farklı şeylerle ugraşmak,her gün bir şeyler ögrenme gayreti içinde olmak beynimizi canlı tutmaya yardımçı olacaktır.
  Kaliteli bir hafıza için gereken unsurları sıralarsak:
 -Beynimizi güclü tutmak istiyorsak biligileri 5N1K kuralına göre beynimize yazmalıyız."Kim,ne,nerede,ne zaman,niçin,nasıl"kuralına göre beynimize yazılan bilgiler,beş duyu ile beyne kayd edildiginden kolay unutulmaz ve hemen hatırlanabilir.
 -Ögrenirken iyi konsantre olmak çok önemli.Dikkat edilmeden dinlenen biligiler kuma yazılmış gibidir,hemen silinir.
 -Ögrenilen bilileri önemsedigimiz zaman unutulması daha zor olacaktır.
 -Akılda tutma teknikleri de güclü hafıza için çok önemlidir.
 -Ögrenirken duygusal boyut da çok önemli...
 -Unutmamak için not etmek çok önemli...
 -Hafızamızı canlı tutmak için tekrar çok önemli...
 -Kaliteli bir hafıza için uyku da çok önemli.Uykunun RM döneminde beyin aktif çalışır,bilgi işlem ve arşivleme yapar.
 -Kaliteli bir hafıza için kaliteli beslenmeye de ihtiyacımız var.B grubu vitaminler,E vitamini,folik asit,demir,omega3 yagları,A ve K vitamini beynimiz için çok önemlidir.B grubu vitaminler ve E vitamini beynimizi serbest radikallerin etkisinden koruyor.
 Omega 3 beyin fonksyonlarında önemli bir role sahiptir,davranış ve bilişsel olaylarda etkilidir.Eksikliginde dikkat eksikligi,depresyon ve ögrenme bozuklugu oluşuyor.
 Su da beynimiz için çok önemlidir.Susuzluk beyinde kortizol denen bir hormon salgılanmasına neden oluyor.Bu hormondakı artış beynin depolama alanının küçülmesine ve dolayısıyla hafızanın azalmasına neden oluyor.
  Bu kadar... Sevgiyle ve saglıkla kalın...

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Böyle bilmiyordum...

Doctor dedi ki...

Takip ettiginiz için teşekkür ederim

Adsız dedi ki...

çok güzel bir post olmuş

UmmuMaryam dedi ki...

Uykunun RM donemi hangisi?

Yorum Gönder