topbella

4 Kasım 2014 Salı

Çocuklarda zeka gelişimi


  Hayatımızdakı en önemli şeylerden birisi çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamakdır her halde...Ve ya ben öyle düşünüyorum...Onlara iyi bir gelecek hazırlamak ve başarılı olmalarını saglamak için bir çok şey yapabiliriz. Onlar için yapabileceklerimizden birisi de zeka gelişimine yardımçı olmak,çocugumuzu iyi tanımak ve dogru yönlendirmektir.
  Çocugumuzun zeka gelişimine nasıl katkıda buluna biliriz?Çocukların zeka gelişimi hamilelik döneminden başlıyor.Anne kendi beslenmesine,saglık durumuna ve ruhsal haline dikkat ederek bebeginin saglıklı gelişimine katkıda buluna bilir.Hamilelik döneminden başlayarak bebekle iletişim kurmak,ona hitaben konuşmak,onu isteyerek beklemek saglıklı anne-bebek ilişkisinin temelini oluşturur.
  Dogumdan sonrakı ilk 3 yıl bebeklerin zeka gelişiminde çok önemli bir süreçtir.Bebekle zaman geçirmek,onunla gülmek,konuşmak,anlamasa bile hikayeler okumak,ona önemli oldugunu ve sevildigini göstermek de saglıklı gelişimine katkı olacaktır.Çünki bu dönemde bebek hızla etrafını keşf ediyor,kısa bir zamanda emeklemeyi,oturmayı,yürümeyi ve konuşmayı ögreniyor.Ve bütün bu gelişimlerin saglıklı ve zamanında olması için bebegin uyaranlara ihtiyacı vardır.Anneye güvenen ve ondan güc alan bebek etrafını daha saglıklı bir şekilde keşfetmeye fırsat bulacaktır.
  Anneler kadar olmasa da babaların da bebekleri ile zaman geçirmeleri önemlidir.Dogumdan sonra babanın da bebekle erken teması onların sonrakı ilişkilarine katkıda bulunacaktır.Babanın bebegini beslemesi,altını degiştirmesi,uyutması,onu sevmesi,öpmesi çocugun saglıklı gelişimi için önemldir.
  Bebeklerin diger,yani anne-baba dışındakı insanlarla da ilişki kurması zeka gelişimi açısından önemlidir.Farklı insanlardan alacagı uyaranlar ,farklı ortamlar çocugun sosyal gelişimi açısından,farklı ortamlara uyum saglamayı ögrenme açısından onun için fırsat olacaktır...

0 yorum:

Yorum Gönder