topbella

14 Kasım 2014 Cuma

Depresyon ve beslenme


  Son zamanlarda en çok duydugum kelimedir "DEPRESYON"...7den 77ye her kesin dilinde "depresyon"kelimesi, elinde"antidepresan"...Nedir bu "depresyon"gerçekten?
  Depresyon,belirtileri hayata karşı isteksizlik,hiç bir şeyden zevk alamamak,bir şey yapma isteginin olmaması gibi ruh halinin oldugu bir hastalık halidir.Depresyon aslında bir beyin bozuuklugudur.Depresyon hem vücudu,hem düşünceleri,hem de duygu durumunu etkileyebilen bir bozukluktur.
  Depresyon atık günümüzün en çok rastlanan ve en büyük problemlerinden biri olarak görülüyor.Agır hayat şartları,yaşanan ani travmalar,zorlu hayat şartlarına karşı direncli bir bünyenin olmaması,hızlı hayat tarzı...bunlar depresyon nedenleri arasında...Ama bir de çogumuzun bilmedigi neden vardır kı, bu beslenmedir...Şöyle ki,beynimiz ihtiyacı olan maddeleri yeteri kadar alamadıgında işlevlerini de tam anlamıyla yerine getiremiyor.Ve bu durum kendini ya hastalık şeklinde,ya da yorgunluk,huzursuzluk,mutsuzluk şeklinde gösterebiliyor.Şöyle söyleyelim,dengeli ruh hali için serotonin,nöroepinefrin,dopamin gibi nörotransmitter adı verilen maddelere ihtiyacımız var.Bu maddelerin sentezi için ise C,B6,D,NİASİN,FOLİK ASİT gibi vitaminler gerekiyor.B grup vitaminler beynin enerjisini saglayan reaksiyonlarda görev alır.Dolayısıyla B grup vitaminlere çok ihtiyacımız var.Demir ise dopamin sentezinde gereklidir.
  Yapılan araştırmalara göre depresyonlu hastalarda folik asit,B12,B6,çınko,magnezyum,omega-3 yag asiti gibi maddelerin düzeyleri düşük bulunmuştur.Dogum kontrol hapları ile depresyon arasında ilişkinin oldugu bir araştırmayla fark edilmiştir.Şöyle ki,dogum kontrol hapları nöradrenalinin ham maddesi olan tirozin düzeyini düşürüyor,B6 vitaminin düzeyini azaltıyor.Ayrıca adet döneminde de B6 vitamin düzeyinin azaldıgı araştırmalarda görülmüştür.Bu da kadınların erkeklere oranla daha fazla depresyonda olması nedenini açıklıyor.
  Omega-3 yag asidi dopamin ve serotonin gibi maddelerin sentezinde kullanılan ham maddedir.Omega-3 ve ya balık tüketimi demans ve Alzheimer riskini azaltıyor. Kefir ve yogurt içeriginde bulunan triptofan,magnezyum ve kalsiyumdan dolayı deoresyon riskini azalta bilecek yiyecekler arasındadır.
  Ne yapmamız lazım? Beslenme sadece vücudumuzu degil,beynimizi ve ruh halimizi de etkiliyor... Bu nedenle unlu,şekerli gıdaları azaltarak ve omega-3 içeren balık tüketimini,ceviz tüketimini ön plana çıkarararak,B grup vitaminlerini eksik etmeyerek,bol sebze ve meyve tüketerek depresyondan uzak duracagız...Dogru ve dengeli beslenerek kendimizi koruyacagız...
  Depresyondan uzak ve saglıkla kalın...

0 yorum:

Yorum Gönder