topbella

11 Kasım 2014 Salı

Çocugunuzun zeka türü hangisi?


  Eskiden tek zeka kavramından bahsedilirken,şimdi çoklu zekadan konuşuluyor.Şimdilerde 8 zeka türü oldugu kabul ediliyor.Çocugumuzun egitiminde zeka seviyyesinin yanı sıra,hangi zeka türüne sahip oldugu çok önemlidir.Aşagıdakı zeka türleri vardır:
 1-Sözel zeka
 2-Sayısal zeka
 3-Görsel zeka
 4-Müziksel zeka
 5-Bedensel zeka
 6-Sosyal zeka
 7-İçsel zeka
 8-Dogal zeka
  SÖZEL ZEKA kelimeleri etkili kullanma yetenegidir.Bu zekaya sahip çocuklar hikaye dinlemeyi sever,duygu ve düşüncelerini uzun cümlelerle aktarırlar.İyi yazarlar,iyi anlatırlar,kitap okumayı,kelime oyunları oynamayı severler.Konuşurken dil bigisi kurallarına uyarlar.İkna kabiliyyetleri çok güclüdür.Bu çocuklar konuşmayı ve birinin onları dinlemesini severler.Kelimelerle ve kavramlarla konuşurlar.Sözel zekaya sahip çockların konuşturulmaya çalışması faydalı ola bilir.Bu çocuklar daha çok yazar,gazeteci ve politikacı olurlar.
  SAYISAL ZEKA(mantıksal zeka,matematiksel zeka) sebep-sonuç ilişkisi kurma yetenegidir.Bu çocuklar "neden" demeyi severler,çok soru sorarlar."Bu neden","o neden","bu nasıl","o"nasıl","o zaman o birisi nasıl"...sorularını çok severler,yani olayları kategorize ederler.Olaylar arasında baglantılar kurmaya çalışırlar.Bu çocuklar hesap yapmayı,oyuncaklarını söküp içinde ne oldugunu ögrenmeyi çok severler.Ezber yetenekleri zayıftır.Nedenini anlayamadıgı şeyi akılda tutamazlar.Bu zekaya sahip çocuklar bilim adamı,matematikçi,bilgisayar programcısı ola bilirler.
  GÖRSEL ZEKAsı üstün olan çocuklar gördüklerini akıllarında daha iyi tutarlar.Bu çocukların yaşıtlarına kıyasla çizimleri daha güzeldir.Film ve slayt eşliginde ögrenmeyi severler.Resimli kitapları severler.Renklere karşı hassastırlar.Gördükleri her şeyi akıllarında tuta bilir ve sonra çize bilirler..Bu zeka türüne sahip çocuklar mimar,fotografçı ve dekoratör olabilirler.
  MÜZİKSEL ZEKAya sahip çocuklar ritim tutmayı severler.Nota,ses tonu,anenk,melodi gibi müziksel unsurlara karşı duyarlıdırlar.Müzik egitimleri olmasa bile,melodileri hemen akılda tuta bilirler.Müzik eşliginde çalışmayı ve ögrenmeyi severler.Tempo tutma,mırıldanma,ıslık çalma,eşlik etme sevdikleri şeylerdir.Bu tür çocuklar besteçi,orkestra şefi,söz yazarı,müzik ögretmeni veya danscı olabilirler.
  BEDENSEL ZEKA bir sorunu çözmek için,bir model oluşturmak için ve ya bir şeyler üretmek için bedenlerini,ellerini,parmaklarını kullanma yetenegidir.Koşmayı,zıplamayı,mimik ve jestleri kullanmayı ,bir şeyler ,inşa etmeyi severler.El becerileri iyidir.Taklit yetenekleri vardır.Bu tür çocuklar sporcu,aktör,heykeltıraş ola bilirler.
  SOSYAL ZEKA çevresindeki insanların duygularını,isteklerini,ihtiyaclarını anlama,ayırt etme yetenegidir.Bu zeka türüne sahip olanlar insanları tanıma konusunda başarılıdırlar.Liderlik özellikleri vardır.Yüzleri çok iyi okurlar.Analiz etme,degerlendirme kabiliyyetleri vardır.Bu tür çocuklar danışman,ögretmen ve siyasi lider olurlar.
  İÇSEL ZEKA kendini tanıma yetenegidir.Güclü ve zayıf taraflarınıfark etme,kim oldugu,ne yapmak istedigi,neleri yapıp,nelerden uzak durması gerektigini bilme kapasitesidir.Bagımsız olma,bir şeylerden ders almaya yatkındırlar.Bu çocuklar düşünmeye,oturup kafa yorarak fikir üretmeye teşvik edile bilir.Psikolog ola bilirler.
  DOGAL ZEKA türüne sahip çocuklar çevre,doga olayları,ekolojik unsurlara karşı duyrlıdırlar.Hayvan beslemeyi,toprakla ugraşmayı severler.Hava tahmin konularına ilgi duyarlar.Bu çocuklar astronomi,biyoloji,zooloji gibi bölümlere ilgi duyarlar.
  Zeka türleri hakkında bu kadar...Sizin çocugunuz hangi zeka türüne sahip?Çocugunuzun zeka türünü inceleyerek onu dogru yönlendire bilirsiniz...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bencede zeka türlerinin çocuklardaki teşhisi çok önemli. Bunun için mutlaka NLP ile bütünselleştirilip(zaten zeka türleri NLP nin bir dalı) çocukların farklı yönlerini keşfetmemize yardımcı oluyor.

Yorum Gönder