topbella

17 Kasım 2014 Pazartesi

Çocuk terbiyesinde altın kurallar


  ALLAH'ın(c.c)insanlara lütfettigi sayısız nimetlerden birisi de evlat sahibi olma nimetidir.Aynı zamanda her insanı da tertemiz ve berrak,işlenmeye hazır kiymetli bir mücevher suretinde yaratmıştır.Ve bu da her insanın iyilige de ,kötülüge de istidadının bulundugunu ve hangi inanç ve kültürden beslenirse o yöne dogru meyledecegini göstermektedir.Her insan ALLAH(C.C)tarfından ona bahşedilen donanımı egitim sürecinden geçirerek geliştirmek mecburiyyetindedir.Bu konuda da esas olan da anne-babadır.
  Her insasnın karakteristik yapısı çocukluk döneminde oluşmaya başlar."Agac yaşken egilir"diyen büyüklerimiz bunu vurgulamakta ve çocugun alacagı her egitime adapte olabilecek bir yapıya sahib oldugunu hatırlatmaktadırlar.Özellikle annelerin bu egitimde rolü büyüktür."Anne bir hammaddeden istedigi heykeli yontan bir heykeltıraştır"diye okumuştum bir yazıda...Çünki çocugu kemale yükseltebilecek olan da,bedbahtlıga yuvarlayabilecek olan da anne...
  Şimdi çocuk terbiyesinde dikkat etmemiz gereken kuralları sıralayalım...
 -Çocuklarla oynamak-Onlara oyun arkadaşlıgı yapmanın hem fiziki,hem de psikolojik faydaları vardır.Hem oyun, çocukların yaratıcılık ve hayal gücünü geliştirmede çok önemli bir ünsurdur.Çocuklarla oynarken onların zihinlerini olumlu yönde etkileyebilecek sözler kullanmak da çok önemlidir.
 -Yarışma ve saglıklı rekabet,dürüstce yarışma,çocuklarda kendine güven duygusunu geliştiriyor.Sorunlardan kaçmama ve zorluklarla mücadele ögretiyor.
 -Çocukların kişiligine deger vermek-hiç kimse kendisini bir hiç olarak görmekten hoşlanmaz.Ve bu kural çocuklar için de geçerlidir.Çocuglara saygı göstermek,görüşlerini almak,seçim hakkı tanımak,onlara kendilerini degerli hiss ettirmek onların kişiliklerinin saglamlaşmasını saglar.
 -Teşvik ve ödüllendirme yönteminin,ceza ve dayaktan daha olumlu sonuçlar verdigi yeterince netleşmiş durumdadır.Çocuk sınırları çok zorlarsa,ona küsülü ve dargın davranıla bilir,ama kısa bir süre için...
 -Hürriyetini zedelemeden çocukları kontrol etmek-çocukların terbiyesinde en önemli etken onların davranış ve yaşamlarını kontrol etmek ve kayıtsız kalmamaktır.Ebeveyn çocukların gidiş-geliş saatlerini,arkadaşlık ettigi kişileri kontrol etmek zorundadır.Böylece çocugun terbiyesini garanti altına almış olacaktır.
 -Güzel örnek olma-Anne-baba çocugun yanında konuştuklarına,kullandıgı kelimelere,yaptıgı hareketlere,davranışlarına dikkat etmek zorundadır.Kesinlikle yalan söylememeli ve yalan vaadlerde bulunmamalıdır.Konuşulan sözler ve davranışlar arasındakı çelişki çocugun güvenini sarsa bilir.Anne-baba kendi yapmadıgı davranışalrı çocugunun yapmasını bekleyemez.Dolayısıyla çocukların yanında yapılan davranışlar,söylenen sözler çok hassas ayarlanmalıdır.
 -Ev içinde ibadet için yer ayrılmalı,çocugun karşısında,onu görebilecegi yerde ibadet edilmelidir.Böylece çocuk o ibadete katılabilecek ve küçüklükten ibadetin önemini anlayacaktır...
  Bu kadar... Hayırlı evlatlar yetiştirme dilegile...

3 yorum:

UmmuMaryam dedi ki...

Çok güzel bir yazı olmuş. Kontrol etme kısmı daha da açıklansa güzel olurdu. Çünkü şimdiki zamanda bu çok zor

Unknown dedi ki...

Yazınızı çok beyendim. Benim 22 aylık bir oğlum var oyun oynarken bile vurarak kırarak ve ağresifçe karşısındakine cevap veriyor birden elindekini vuruyor yanağını sıkıyor bu durumda ne yapmalı neler önerirsiniz?

Doctor dedi ki...

merhaba Faik bey.Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederi. Çocugunuzun davranışlarına gelince:böyle davranması normaldir.Bu yaş döneminde çocuklar dünyayı keşfetmekle meşguldürler.Oyuncakları karışdırırlar,koltuktan koltuga atlarlar,bir koltuga on kere inip çıkarlar.soru etmeyin.devam etmesine izin verin.Bazen saldırganlık da yapabilirler.Bu yaş grubu çocuklar dünyayı keşfetmenin hazzını yaşıyorlar.Olabildiginizce sakin olarak seyr edin,bazen de dikkatini başka yerlere odaklamaya çalışarak,asla çatışmaya girmeden,üzmeden aglatmadan bu dönemi atlatmaya çalışın.hoşca kalın.

Yorum Gönder