topbella

27 Ekim 2014 Pazartesi

Turşunun faydaları


 Turşu tarifleri yayınladıgımdan dolayı turşunun faydaları ve zararları hakkında bir yazı yazmak şart oldu.İşte turşunun yararları ve zararları nelermiş bir göz atalım...
  Her kes turşuyu seviyor bence...Hele kışın soguk havalarda etli yemeklerle,baklagillerle meze olarak tüketmek çok iştah açıcı...Şimdi gelelim faydalarına...Turşuların yapımında mevsim sebzeleri kullanılıyor genelde.Saglık açısından bir çok yararları olan salatalık,havuc,lahana,biber,patlıcan,kabak, domates,sarımsak,sirke ile zengin bir içerige sahip turşular...Turşular içerisinde bulunan sebzelerden dolayı yüksek lif ve antioksidan kaynagıdır.Turşuda bulunan sarımsak flavanoidlerle zengindir.Flavanoidler Alzheimer hastalıgına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltıyor.Sarımsak aynı zamanda dispepsi şikayetlerini azaltmaya yardımcı oluyor.Fermentasyon ürünü olan sirke sindirim sistemindeki zararlı bakterileri berteraf ediyorki, buna helikobakter de dahildir.Sirke aynı zamanda pektin içerdigi için kalp için yararlıdır..Turşunun fermentasyon sürecinde laktik asit oluşuyor.Laktik asit tansiyonu düşürür ve damar açıcı etki gösteriyor.Laktik asit aynı zamanda kalın bagırsakta kanser hücrelerinin oluşmasını saglayan enzimlerin aktivasyonunu bozarak bizi kanserden de koruyor.
  Bu saydıgımız faydalar sadece ev yapımı turşular için geçerlidir.Hazır aldıgımız turşular bir çok katkı maddesi içeriyor.Bu katkı maddelerinden sitrik asit(limon tuzu)kansere yol açıyor.
  Turşunun zararlarına gelelim.Her şeyin fazlası zararlı oldugu gibi turşunun da çok fazla tüketilmesi zararlı ola bilir.Çünki turşu tuz içeriyor.Turşu yapımında kaya tuzu kullanılması ve miktarında tüketilmesi bu zararı aza indirecektir.

1 yorum:

UmmuMaryam dedi ki...

Turşudan Ben de istiyorum:))))

Yorum Gönder