topbella

29 Eylül 2014 Pazartesi

Çocuk ve oyuncak


  Oyuncak dedigimizde oynayıp eglenemye yarayan her şey gelir aklımıza.Çocuk gelişimi açısından düşündügümüzde ise oyuncak sadece eglenmeye ve oyalanmaya yarayan bir malzeme degil.Oyuncak çocugun zihinsel fonksyonlarını geliştiren,beden gelişimini destekleyen bir araçtır,düş dünyası ile gerçek dünya arasındakı köprüdür.Çocuklar oyuncaklarla oynarken yaratıcılıkları,hayal gücleri,liderlik yetenekleri,sorun çözme yetenekleri ve hatta tamirçilik yetenekleri gelişiyor.
 -Oyuncakları ile oynayan çocuk oyun kuruyor,yani önce senaryoyu düşünüyor.Bu yaratıcılıgını ve hayal gücünü geliştiriyor.
 -Her oyuncaga belli bir görev veya rol veriyor.Bu, çocukta liderlik yetenegini geliştiriyor.
 -Oyun sırasında ortaya çıkan sorunları çözüyor.
 -Kırılan oyuncakları tamir ediyor.
  Oyuncak sadece çocugu kendi dünyasını kurmaya yöneltmekle kalmayıp,aynı zamanda anne ve babanın da bu farklı yaşama katılımlarını saglayan bir kapıdır.Beraber oyun oynayan anne-baba ve çocuk arasında gün içinde diger aktiviteler dışında iletişim oluşur.Bu, birbirilerini daha iyi anlamalarını saglıyor.
  Hem normal çocukların,hemde zihinsel sorunları olan çocukların gelişiminde oyuncaklar çok önemli.Zihinsel problemli çocukların mental ve duygusal gelişim geriliyi nedenile yetersiz olan iletişim yetenegini artırmak için sesli ve renkli oyuncaklar kullanılmalıdır.
  Ben de Yuşa Selimin egitiminde bu tür oyuncaklar kullanıyorum.
  Yuşanın çok sevdigi müzikli uykucu ayıcıgı...
                          


  Annesi yoruldugu zaman hikaye anlatan ayıcıgı...
                          


  Şarkı söyleyen kurbagaları...


  Saat evi...


  Işıklı ve müzikli davulu...


  Havlayan köpegi...


  Vak vak ördegi...


  Çocuklarımızla iyi vakitler geçirmemiz dilegile...

0 yorum:

Yorum Gönder