topbella

26 Eylül 2014 Cuma

Çocuklarda ayak şekli bozuklukları

Merhaba sevgili anneler.Bu gün bazılarımızı rahatsız eden problemlerden biri olan çocuklarımızdakı ayak şekli bozuklukları ve bununla birlikte görülen yürüme bozuklukları hakkında yazmak istiyorum. 
  Çocuklarda düz taban-pes planus,çukur taban-pes kavus,içe basma-valgus mediotarsien gibi ayak şekli bozuklukları rastlanmaktadır.
 Düz tabanlık en sık rastlanan ayak şekli bozukluğudur.Ayak alt yüzü normalde yere düz olarak basmaz ayak iç yanında kavis oluşur ve bu kısım yüksekte kalır.Ayak,yere baş parmak kökü,topuk ve ayak dış yanıyla basar.Düz tabanlık ayağın iç kısmındakı bu kavisin bozulması ve ayağın iç kısmının da yere basması durumudur.Küçük çocuklarda ayak tabanındakı yag dokusu nedeniyle ayak yere düz olarak basar.3 yaşından itibaren bu yağ dokusu kaybolmaya başlar.Bu durumda yapılan bir değerlendirme ile tanı konula bilir.
 Çukur taban düz tabanlığın aksine ayak iç yanındakı kavisin daha yüksek olmasıdır.Bu çocuklarda sık düşmelere neden ola bilir. İçe basma sorunu olan çocuklarda değişik şikayetler görülmektedir.
 -genelde doğuştan ola bilen içe basma probleminde ayaktakı tarak kemiklerinden başlayarak ayak içe dönük olmaktadır.
 -çocuklarda tamamen içe doğru dönük basma mevcuttur.Ayak görünüm olarak normaldir.Bu çocuklarda görülebilecek tipik özellik diz üstü oturarak ayakları kolayca yanlara açabilmektir.
-çocuklarda olan düz tabanlık da ayak iç yanında kavisin olmaması nedeniyle içe basmaya neden olabilir.
Çocukluk çağlarında en sık görülen sorunlardan biri de parmak ucunda yürümektir.Tanısı çok kolay konulmasına rağmen nedeninin araştırılması önemlidir.Normalde 3 yaş civarında artık topuk temasının olması gerekir.Bu yaşta da parmak ucuna basmaya devam eden çocuklar mutlaka değerlendirilmelidir.Bu tür çocuklarada ayak bileğini yukarı doğru çekerek güclendirme egzersizleri yapılabilir.
 Benim oglum Yuşa Selimde de ayağı içe basma ve ayak parmakları ucuna basma sorunları var.Ben ayak bileği egzersileri ve ortopedik tabanlık kullanımyla sorunu çözmeye çalışıyorum.Siz de bu egzersileri çocuğunuza yaptıra bilirsiniz:
-ayak ön kısmını içeri doğru çekiniz
 -ayak ön kısmını dışa doğru çekiniz
 -ayak bilegini yukarı doğru çekiniz
 -egzersiz lastigi kullanarak ayak bilegini çalıştıra bilirsiniz. Ortopedik ayakkabı da kullana bilirsiniz.Ayak ayakkabının içinde yanlış basmaktan kurtuluyor.Bu da ayağın normal gelişim sağlamasına neden oluyor.
 İşte Yuşa Selimin yeni ortopedik ayakkabıları
                                                     

0 yorum:

Yorum Gönder